Vse kategorije

Domov>Novice

Agrumi bi lahko pomagali preprečiti bolezni srca, debelost, bolezni jeter, sladkorno bolezen

Čas: 2020-10-14 Ogledi: 374

PHILADELPHIA, 21. avgust 2016 — Pomaranče in drugi citrusi so dobri za vas — vsebujejo veliko vitaminov in snovi, kot so antioksidanti, ki vam lahko pomagajo ohranjati zdravje. Zdaj skupina raziskovalcev poroča, da ti sadeži pomagajo tudi pri preprečevanju škodljivih učinkov debelosti pri miših, ki so bile hranjene z zahodnjaško hrano z visoko vsebnostjo maščob.

Raziskovalci danes predstavljajo svoje delo na 252. nacionalnem srečanju in razstavi Ameriškega kemijskega združenja (ACS). ACS, največja znanstvena družba na svetu, se sestaja tukaj do četrtka. Vsebuje več kot 9,000 predstavitev o številnih znanstvenih temah.

»Naši rezultati kažejo, da lahko v prihodnosti uporabimo flavanone citrusov, skupino antioksidantov, za preprečevanje ali odložitev kroničnih bolezni, ki jih povzroča debelost pri ljudeh,« pravi Paula S. Ferreira, podiplomska študentka raziskovalne skupine.

Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je več kot tretjina vseh odraslih v ZDA debelih. Debelost povečuje tveganje za razvoj bolezni srca, bolezni jeter in sladkorne bolezni, najverjetneje zaradi oksidativnega stresa in vnetja, pravi Ferreira. Ko se ljudje prehranjujejo z visoko vsebnostjo maščob, kopičijo maščobo v telesu. Maščobne celice proizvajajo prekomerne količine reaktivnega kisika, ki lahko poškoduje celice v procesu, imenovanem oksidativni stres. Telo se običajno lahko bori proti molekulam z antioksidanti. Toda debeli bolniki imajo zelo povečane maščobne celice, kar lahko vodi do še višjih ravni reaktivnih kisikovih vrst, ki presežejo sposobnost telesa, da se jim zoperstavi.

Citrusi vsebujejo velike količine antioksidantov, katerih razred se imenuje flavanoni. Prejšnje študije so flavanone citrusov povezale z znižanjem oksidativnega stresa in vitro in na živalskih modelih. Ti raziskovalci so želeli prvič opazovati učinke flavanonov citrusov na miših brez genskih sprememb in ki so bile hranjene z visoko vsebnostjo maščob.

Ekipa na Universidade Estadual Paulista (UNESP) v Braziliji je izvedla poskus s 50 mišmi, ki so jih zdravili s flavanoni, ki jih najdemo v pomarančah, limetah in limonah. Flavanoni, na katere so se osredotočili, so bili hesperidin, eriocitrin in eriodiktil. En mesec so raziskovalci skupinam dajali standardno dieto, dieto z visoko vsebnostjo maščob, dieto z visoko vsebnostjo maščob in hesperidin, dieto z visoko vsebnostjo maščob in eriocitrin ali dieto z visoko vsebnostjo maščob in eriodiktiol.

Prehrana z visoko vsebnostjo maščob brez flavanonov je povečala ravni označevalcev celične poškodbe, imenovanih reaktivne snovi na tiobarbiturno kislino (TBARS), za 80 odstotkov v krvi in ​​57 odstotkov v jetrih v primerjavi z mišmi na standardni dieti. Toda hesperidin, eriocitrin in eriodiktiol so zmanjšali ravni TBARS v jetrih za 50 odstotkov, 57 odstotkov oziroma 64 odstotkov v primerjavi z mišmi, ki so bile hranjene z visoko vsebnostjo maščob, vendar niso prejele flavanonov. Eriocitrin in eriodiktiol sta tudi pri teh miših zmanjšala ravni TBARS v krvi za 48 oziroma 47 odstotkov. Poleg tega so miši, zdravljene s hesperidinom in eriodktiolom, zmanjšale kopičenje maščobe in poškodbe jeter.

"Naše študije niso pokazale izgube teže zaradi flavanonov citrusov," pravi dr. Thais B. Cesar, ki vodi ekipo. "Vendar, čeprav miši niso pomagali pri izgubi teže, so jih naredili bolj zdrave z nižjim oksidativnim stresom, manjšo poškodbo jeter, nižjimi lipidi v krvi in ​​nižjo glukozo v krvi."

Ferreira dodaja: "Ta študija tudi nakazuje, da bi lahko uživanje citrusov verjetno imelo koristne učinke za ljudi, ki niso debeli, vendar imajo diete, bogate z maščobami, zaradi česar so izpostavljeni tveganju za razvoj srčno-žilnih bolezni, inzulinske rezistence in abdominalne debelosti."

Nato bo ekipa raziskala, kako najbolje dajati te flavanone, bodisi v soku citrusov, z uživanjem sadja ali razvojem tablete s temi antioksidanti. Poleg tega namerava skupina izvesti študije, ki vključujejo ljudi, pravi Cesar.

Cesar priznava financiranje iz programa podpore za znanstveni razvoj Šola farmacevtskih znanosti pri UNESP in Citrosuco, podjetje za proizvodnjo pomarančnega soka v Matãu, Sao Paulo, Brazilija.

Ameriško kemijsko društvo je neprofitna organizacija, ki jo je ustanovil ameriški kongres. S skoraj 157,000 člani je ACS največja znanstvena družba na svetu in vodilna v svetu pri zagotavljanju dostopa do raziskav, povezanih s kemijo, prek številnih baz podatkov, strokovnih revij in znanstvenih konferenc. Njeni glavni pisarni sta v Washingtonu, DC, in Columbusu, Ohio.

Raziskava je predstavljena na srečanju Ameriškega kemijskega društva.

Vroče kategorije